skolplanscher

Vad är en fotograf?

Professionell eller amatör, bägge gillar att fotografera. Utrustningen är viktig men med dagens kameror som finns i telefonen har alla alltid tillgång till en kamera. Så amatören fotograferar mer än någonsin.

Allt dokumenteras hela tiden. Du föds kommer till världen och förmodligen tas första bilden på dig när du är några sekunder gammal. Därefter fastnar du ständigt på bild under hela livet.

Redan tidigt i livet får du en telefon och du börjar själv fotografera. Dina kamrater, selfies, upplevelser och så vidare. Alltså alla är på så sätt en fotograf.

Några har naturligtvis ett större intresse än andra av att fotografera och ur den gruppen växer den professionella fotografen fram. Fotografering blir till ett yrke för vissa, ofta med ett eget företag som grund. Frilansare är en vanlig del av dessa.

Jobbar ofta med att ta bilder som säljs till tidningar. Många fotografer har en egen ateljé och fotograferar dop, bröllop, och andra festligheter. Bilderna monteras i ett album och finns i köparens ägo.

Naturbilder är ofta både proffs och amatörfotografens favoriter. Många gånger känner man igen motivet, vare sig om bilden är tagen idag eller för 100 år sedan. Många skolplanscher har också naturmotiv även om de flesta faktiskt är sådana som är tecknade och inte foton.

Lapporten är att sådant motiv som många fotograferat under olika årstiden och med olika ljussken under en mycket lång tidsperiod. Alla känner igen bilden men den kan säga mycket.

Alltså en bild säger allt och kan bli en mycket vacker poster som kan pryda din vägg vare sig det är en professionell eller amatörfotograf som tagit bilden